Menu Bar

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Seni Kulinari


Pengenalan

Kursus ini mendedahkan pelajar kepada operasi dan penyelenggaraan dapur, penyediaan makanan dan restoran, penyediaan pencuci mulut, masakan timur dan barat, kuih tempatan, roti, pastri dan manisan, seni makanan, penyediaan makanan halal dan pengurusan makanan.

Di semester 8, pelajar perlu menjalani latihan di tempat kerja (On Job Training) selama 3 bulan bagi meningkatkan kemahiran yang telah diperolehi semasa di kolej ke tempat kerja yang sebenar.


Prospek Kerjaya 

Pelajar yang tamat dengan jayanya mempunyai peluang yang cerah untuk bekerja sebagai Chef dan Pembantu Tukang Masak di Sektor Perhotelan, Usahawan Perniagaan Restoran, Usahawan Pengeluar Makananan Sejuk Beku, Usahawan dalam Bidang Penyajian dan Katering, Bekerja di Bahagian Katering, Penerbangan dan Perkapalan Katering. Pelajar juga boleh bergelar usahawan sebagai Pengusaha Kedai Makanan dan Katerer.  Kepada yang ingin menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi, mereka boleh meneruskan langkah mereka di UteM, UTHM, UNIMAP, UMP dan lain-lain IPT Kemahiran yang berkaitan.
Modul Vokasional

  • FUNDAMENTAL OF CULINARY ARTS
  • BASIC WESTERN COOKERY DESSERT
  • KITCHEN OPERATION
  • BASIC EASTERN COOKERY
  • FOOD SERVICE OPERATION
  • ADVANCED COOKERY
  • PASTISSERIE
  • FESTIVE FOOD
  • FOOD AND BEVERAGE CONTROL
  • LOCAL KIUH
  • FOOD ARTS
  • CATERING SUPERVISORY PROJECT
  • HALAL PRACTICE
  • BANQUET
  • OUTSIDE CATERING
  • BAKERY AND CONFECTIONERY
  • KITCHEN SANITATION AND OCCUPATIONAL HAZARD
  • KITCHEN MAINTENENCE
  • RESTAURANT OPERATION
  • ADMINISTER KITCHEN
  • PROCUREMENT
  • HUMAN RESOURCE MANAGMENT
  • BUDGET AND MARKETING PLAN
  • LABOUR COST
  • DEPARTMENTAL REPORTS


No comments:

Post a Comment